Atacurile concertate la adresa puterii judecătorești provin din rațiuni străine de scopul garantării stabilități instituționale a României, ce vizează interese personale sau politice contrare statului de drept și conduc la deteriorarea imaginii țării și la izolarea ei ca stat membru UE, afirmă CSM.
„Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, reunit în ședința din data de 5 septembrie 2012, constată că atacurile concertate din zona mass media, precum și din anumite zone ale politicului, la adresa puterii judecătorești, a Consiliului Superior al Magistraturii și personal a membrilor acestuia provin din rațiuni străine de scopul asigurării stabilități instituționale a României, care vizează interese personale sau politice contrare statului de drept și conduc la deteriorarea imaginii țării și la izolarea țării ca Stat Membru al UE”, arată CSM.
Astfel, spune sursa citată, se încalcă normele democratice și principiile statului de drept.
„Solicităm ca, în baza art. 1 alin (4) din Constituție ce reglementează principiul separației și echilibrului puterilor în stat, autoritățile legislativă și executivă să se preocupe de instituirea unui mecanism de responsabilizare a reprezentanților celorlate puteri, similar sistemului de răspundere al magistraților. În continuare, în acest sens sunt și prevederile punctului 1 subpunctul 5 din ultimul Raport privind progresele înregistrate de România în cadrul MCV din 18 iulie 2012. Față de aspectele mai sus menționate, considerăm că libertatea de exprimare este un drept fundamental, corect a fi exercitat în limitele prevăzute de art. 30 alin (6) din Constituția României”, afirmă Plenul Consiliului, într-un comunicat de presă de miercuri.